Αντίστροφη μέτρηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Μια ακόμη εβδομάδα μέχρι να ανοίξει, στις 3 Αυγούστου, η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και τα επιτελεία των τραπεζών αλλά και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης βρίσκονται υπ’ ατμόν, για τις τελευταίες λεπτομέρειες και ρυθμίσεις ώστε όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες.

Οι συσκέψεις ανάμεσα στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, Οικονομίας, της ΑΑΔΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είναι καθημερινές, καθώς το εγχείρημα είναι μεγάλο και από την επιτυχία του επιχειρείται να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τράπεζες, επιχειρήσεις, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Παρά το γεγονός ότι ο πρώτος μήνας λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού θα είναι διερευνητικός για όλους τους συμμετέχοντες στις διαδικασίες, από την πλευρά των τραπεζών, τα αρμόδια επιτελεία εργάζονται εντατικά ώστε να παράσχουν τις αναγκαίες πληροφορίες προς τους πελάτες τους που θα θελήσουν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας ώστε η κατάθεση των αιτήσεων από όσους το επιλέξουν να είναι πλήρης.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των τραπεζών, η έλλειψη εμπειρίας από την αγορά είναι αναμενόμενο να οδηγήσει σε μικροπροβλήματα αναφορικά με τους φακέλους που θα κατατεθούν. Ωστόσο αυτό που παραμένει αγκάθι και προβληματίζει είναι το ζήτημα της προστασίας των στελεχών κυρίως των τραπεζών που θα προχωρήσουν στα πλαίσια των ρυθμίσεων σε κουρέματα οφειλών και ευελπιστούν να μην προκύψουν νομικά θέματα που θα δυσκολέψουν τις διαδικασίες.

Ένα ακόμα γκρίζο σημείο φαίνεται να είναι και το θέμα της διαφάνειας αναφορικά με την καταγραφή των οφειλών προς τρίτους των επιχειρήσεων που θα μπουν στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού και αυτό διότι μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατό να υπάρξει σαφής εικόνα για τον όγκο των χρεών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων προς προμηθευτές και τρίτους.

Επίσης στοίχημα αποτελεί και το εάν θα είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων που είναι υποχρεωμένοι με βάση το νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων να προσκομίζουν οι οφειλέτες για όλα τους τα περιουσιακά του στοιχεία και κυρίως τις καταθέσεις που διαθέτουν και εάν θα μπορεί να διερευνηθεί εάν αποκτηθούν περιουσιακά στοιχεία την ίδια ώρα που ζητούν ρυθμίσεις και κούρεμα οφειλών. Και φυσικά για τα περιουσιακά στοιχεία που κάποιος διαθέτει εντός Ελλάδος η διασταύρωση θα είναι εύκολη, για δε αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό μένει να αποδειχθεί.

Πάντως ο νόμος 4469/2017 που αναφέρεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ορίζει ρητά ότι η αίτηση που οφειλέτη θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από:

-τον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη µε αναφορά στην εκτιμώμενη εμπορική αξία τους, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του,

-την πλήρη περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων (είδος βάρους ή εξασφάλισης, πιστωτής, ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά, Δημόσιο ( βιβλίο) που είναι εγγεγραμμένα επί των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη,

-τα πλήρη στοιχεία κάθε συνοφειλέτη (επωνυμία, πλήρη διεύθυνση, Α.Φ.Μ., τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, περίπου 400.000 «κόκκινες» επιχειρήσεις ενδέχεται να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, οπότε και παύει η ισχύς του νόμου. Από τις επιχειρήσεις αυτές περί τις 250.000 έχουν περισσότερα χρέη προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και οι 150.000 κυρίως προς τράπεζες.

Για τις τράπεζες η επιτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών είναι κομβική, με δεδομένο και το στόχο που έχει τεθεί από τον SSM για απομοίωση των κόκκινων δανείων έως το 2019 αλλά και τα επικείμενα stress tests εντός του 2018. Μάλιστα για το σκοπό αυτό οι τράπεζες είναι πλέον αποφασισμένες να δείξουν πιο σκληρό πρόσωπο απέναντι σε επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Άλλωστε και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνονται οι νέες ρυθμίσεις είναι διαφορετικά, αφού αν στο πρόσφατο παρελθόν γίνονταν με βάση τα οικονομικά της εταιρείας, στο εξής θα γίνονται με βάση τη βιωσιμότητα, τη δυνατότητα να βρουν νέους επενδυτές, την πρόθεση των παλαιών μετόχων να επενδύσουν σε αυτές κτλ.

Και ενώ οι μηχανές δουλεύουν εντατικά για να τεθεί σε λειτουργία ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων χθες ανακοινώθηκε από την Alvarez & Marsal (A&M), ότι η θυγατρική της με την επωνυμία Independent Portfolio Management Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π (IPM) έλαβε άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Η ΙΡΜ είναι η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης απαιτήσεων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η IPM θα παρέχει τις υπηρεσίες της στις Ελληνικές τράπεζες καθώς και σε επενδυτές (εταιρείες private equity και credit funds) που θα αποκτήσουν χαρτοφυλάκια δανείων από τις τράπεζες. Το νέο αυτό εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της A&Μ για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και την ανάπτυξη υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της με πρακτικές λύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider